Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ο. Υ. Α. Προς τον Δικαστή Νικόλαο Σακελλαρίου. Γράψτε ιστορία , πρωτοστατήσετε στη συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου.



Δεν νοείται Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς να τεθεί ως κεντρικό ζήτημα η συγκρότηση Συνταγματικού Δικαστηρίου .

Ο Τρόπος που σας «ακύρωσαν » κ. πρόεδρε , μας έγινε αισθητός . Πράγματι όπως είπατε « έχουν γνώσιν οι φύλακες» .Οι φύλακες όμως δεν «κοιμούνται » και δεν εγκαταλείπουν ΠΟΤΕ , απλά , συνεχίζουν.


Σύμφωνα με το Σύνταγμα ( άρθρο 93 παρ. 4 ) «Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο στο Σύνταγμα». Τούτο σημαίνει ότι ακόμη και ο κατώτερος/πρωτοβάθμιος δικαστικός σχηματισμός (το Πρωτοδικείο ή και το Ειρηνοδικείο ακόμη) μπορεί να ελέγξει τη συμφωνία μιας διάταξης νόμου με το Σύνταγμα και σε αρνητική περίπτωση να αρνηθεί την εφαρμογή της , ως υποχρεούται.

Στην πράξη όμως και συνήθως , ένα δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός και ένα άλλο δικαστήριο το αντίθετο .Στην βάση αυτή εδράζεται η κλιμακούμενη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού … κύριε Πρόεδρε.

Στην πράξη όμως συμβαίνει και κάτι άλλο που αντίκειται σφόδρα στην έννοια της δημοκρατίας . Κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να προσφύγει κατά της αντισυνταγματικότητας νόμου ή διάταξη αφού , δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους , ελλείψει Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η διάταξη του άρθρου 100 παρ. 1 περ. ε) που παρέχει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την αρμοδιότητα της άρσης αμφισβήτησης για την ουσιαστική αντισυνταγματικότητα ή την έννοια διατάξεων τυπικού νόμου, αν εκδόθηκαν γι’ αυτές αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου , ναι μεν τα καθιστά να λειτουργεί ως ένα οιονεί Συνταγματικό Δικαστήριο ( δείχνοντας την αναγκαιότητα ) όμως , δεν συνιστά Συνταγματικό Δικαστήριο στην στη ουσία και στον τύπο.

Όλοι οι Συνταγματολόγοι θα συμφωνήσουν ότι , η συγκέντρωση του ελέγχου συνταγματικότητος σε ένα και μοναδικό δικαστικό όργανο, το Συνταγματικό Δικαστήριο , είναι η «κίνηση » που χρειάζεται σήμερα ( από χθες ) η Ελληνική Πραγματικότητα.

Φτάνει να αρθούν οι φοβίες της εκτελεστικής εξουσίας ότι η λειτουργία αυτού του οργάνου, του οποίου ο τρόπος συγκρότησης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί , θα περιορίσει αισθητά τον έλεγχο της κρατικής δράσης από το Συμβούλιο Επικρατείας ή ορισμένα δικαστήρια ουσίας και, περαιτέρω, θα τον καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό.

Η φοβία αυτή σε κάποιους , προκαλεί ¨τρέμουλο ¨

omadahpolicing45@gmail.com

[Πηγή]http://www.triklopodia.gr


«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!