Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν τον ΟΗΕ ως «παγκόσμια αστυνομία»... λένε οι Ρώσοι....



Από τη Σρεμπρένιτσα στη Συρία...
Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί...


Μετά το tweet του προέδρου Donald Trump, «ήλθαν οι πύραυλοι»…
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. 
Δεν διεξήχθη ΚΑΝ διεθνής έρευνα για την υποτιθέμενη χημική επίθεση ή με την έγκριση του ΟΗΕ. 
Πώς προέκυψε αυτό;
Οι ΗΠΑ αρέσκονται να αυτοπαρουσιάζονται ως ο πρώτιστος θεματοφύλακας της … «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες», κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα για παραβίαση αυτών των κανόνων ή την επιδίωξή τους να τους αλλάξουν. 
Ωστόσο, στην πράξη, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της, καταπατούν τους κανόνες οι ίδιες, σχεδόν σε κάθε περίπτωση. 
Οι βομβαρδισμοί της Παρασκευής είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η απεσταλμένη των ΗΠΑ Νίκι Χάλεϊ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η Ουάσιγκτον σκόπευε να ενεργήσει στη Συρία «με ή χωρίς» τον ΟΗΕ. 
Ο Ρώσος απεσταλμένος Vassily Nebenzia απάντησε με μια υπενθύμιση, ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ συχνά ως φύλλο συκής για το δυτικό στρατιωτικό παραλήρημα… 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Λιβύης το 2011, όταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1973, το οποίο επέτρεπε τη χρήση μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», χρησιμοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ ως άδεια, για …αλλαγή καθεστώτος.
Ο George W. Bush περιφρόνησε τον ΟΗΕ κυριολεκτικά το 2003, όταν εισέβαλε στο Ιράκ πρώτα και μετά είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι είχε την πρόθεση να το πράξει… χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις…
Πριν από αυτόν, ο Bill Clinton ξεκίνησε τον πόλεμο των 78 ημερών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, χωρίς να συζητηθεί κάτι στον ΟΗΕ, κάτι που ΔΕΝ ενόχλησε καθόλου τον ΟΗΕ.
Μια τέτοια συμπεριφορά θα φαινόταν αδιανόητη το 1991, όταν οι ΗΠΑ εξασφάλιζαν την πλήρη εξουσία από τον ΟΗΕ, και οδήγησαν τις ιρακινές δυνάμεις από το Κουβέιτ… 
Τι συνέβη σε αυτά τα 8 παρελθόντα χρόνια; 
Για να απαντήσουμε σε αυτό, πρέπει να επανεξετάσουμε τον Πόλεμο της Βοσνίας….
Στις αρχές του 1992, μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων των Σέρβων, των Κροατών και των μουσουλμάνων της Βοσνίας κατέρρευσε, καθώς η Γερμανία και οι ΗΠΑ υποστήριξαν φανερά τις παρατάξεις που επεδίωκαν την ανεξαρτησία τους… 
Ο ανοιχτός πόλεμος, ξέσπασε τον Μάρτιο κατά μήκος των εθνικών και θρησκευτικών διαχωριστικών γραμμών. 
Οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων στη Δύση έκαναν έντονες καταγγελίες για «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» για να προωθήσουν τις αφηγήσεις για τον πόλεμο...
Ο νεοεκλεγμένος τότε, Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton  πίστευε ότι η λύση θα ήταν ο συνδυασμός των αεροπορικών επιθέσεων και των αποστολών όπλων στους Βόσνιους μουσουλμάνους… 
 Τα επόμενα τρία χρόνια, το ΝΑΤΟ σταδιακά ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώην Γιουγκοσλαβία από τον ΟΗΕ, μετά από μια σειρά από βήματα, που τα αιτιολογούσαν ως δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους.
Πολλές από τις λεπτομέρειες του Νατοϊκού σφετερισμού περιγράφηκαν από τον Phillip Corwin, έναν Αμερικανό, ο οποίος υπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος του ΟΗΕ στη Βοσνία, και το 1995, εξέδωσε τα απομνημονεύματά του …«Αμφίβολες εντολές...»
Ωστόσο, η διαδικασία ξεκίνησε νωρίτερα. 
Στις 16 Απριλίου 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε με την απόφαση 819, ίδρυση της πόλης Σρεμπρένιτσα στην ανατολική Βοσνία ως η … «ασφαλής περιοχή, χωρίς ένοπλη επίθεση ή οποιαδήποτε άλλη εχθρική πράξη». 
Η έννοια των… «ασφαλών περιοχών» επεκτάθηκε στις 6 Μαΐου 1993, με την απόφαση 824, και προστεέθηκαν στη λίστα οι πόλεις Σαράγεβο, Τούζλα, Γκοράτντ και Μπιχάτ και το χωριό Ζέπα. 
Όλες οι πόλεις φυσικά, κρατήθηκαν από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους…
Έτσι, ο ΟΗΕ στράφηκε προς το ΝΑΤΟ για να επιβάλει τη θέλησή του. 
Στις 12 Απριλίου 1993, ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ να περιπολεί πάνω από τη Βοσνία, επιβάλλοντας το ψήφισμα του Οκτωβρίου 1992 για την απαγόρευση όλων των στρατιωτικών πτήσεων - φαινομενικά για ανθρωπιστικούς σκοπούς. 
Η λειτουργία Deny Flight αποτέλεσε την πίσω πόρτα του ΝΑΤΟ στον Βόσνιο Πόλεμο…
Η πρώτη αεροπορική δέσμευση της συμμαχίας έγινε τον Φεβρουάριο του 1994. 
Η πρώτη αποστολή βομβαρδισμού που ακολούθησε, τον Απρίλιο.
Κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε την απόφαση 836 τον Ιούνιο του 1993, εξουσιοδοτώντας το ΝΑΤΟ να παρέχει στενή αεροπορική υποστήριξη για το UNPROFOR κατόπιν αιτήματος. 
Σύμφωνα με τη λεγόμενη διευθέτηση «διπλής βασικής συμφωνίας», όλοι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, έπρεπε να εγκριθούν από πολιτικούς υπαλλήλους του ΟΗΕ.
Η απαίτηση αυτή, καταργήθηκε τον Ιούλιο του 1995, αφού οι Σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας έλαβαν τη Srebrenica  και τη Žepa.
Σε μια διάσκεψη στο Λονδίνο στις 21 Ιουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Βοutros Boutros Ghali, έδωσε στον στρατιωτικό διοικητή του ΟΗΕ, τον στρατηγό Bernard Janvier, την άμεση εξουσία, να ζητήσει αεροπορικές επιδρομές απο το ΝΑΤΟ.
Στις 4 Αυγούστου 1995, η Κροατία ξεκίνησε μια ολοκληρωτική επίθεση στις κατοικημένες Σερβικές περιοχές που προστατεύονταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 1992. 
Οι ειρηνευτές του ΟΗΕ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν την επίθεση. 
Δεν ζητήθηκαν αεροπορικές επιδρομές.
Κι όμως, στις 30 Αυγούστου, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την επιχείρηση Deliberate Force against Bosnian Serbs. 
Ταυτόχρονα οι μουσουλμανικές δυνάμεις της Κροατίας και της Βοσνίας, ξεκίνησαν τη δική τους επίθεση από το έδαφος. 
Στη διάρκεια 3 εβδομάδων, περίπου 400 αεροσκάφη έριξαν πάνω από 1.000 βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο κατά της Σερβίας….
Σε εκείνο το σημείο φάνηκε απόλυτα φυσιολογικό, οι ΗΠΑ, και όχι ο ΟΗΕ, να επιβλέπουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες από το Dayton του Ohio, που τελικά έφεραν μια ειρηνευτική συμφωνία που σώζεται μέχρι σήμερα…. 


Ο ΟΗΕ δεν έκανε τίποτα τον Μάρτιο του 1999, όταν οι ΗΠΑ οδήγησαν το ΝΑΤΟ στην επίθεση σε ό, τι έμεινε από τη Γιουγκοσλαβία και κατέλαβαν την επαρχία του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία, σε ανοιχτή παραβίαση του αμερικανικού συντάγματος, του Χάρτη του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.
Αργότερα, το έφερε στο «παγκόσμιο όργανο», για να νομιμοποιήσει την κατοχή, μέσω του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν το πείραξε το γεγονός ότι το ψήφισμα εγγυόταν την κυριαρχία της Σερβίας στην επαρχία και προέβλεπε την ενδεχόμενη επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας. 
Αντ 'αυτού, η Ουάσινγκτον υποστήριξε τη δήλωση ανεξαρτησίας του 2008, από την προσωρινή κυβέρνηση του αλβανικής καταγωγής προέδρου της, και άσκησε πιέσεις σε περισσότερες χώρες για να την ακολουθήσουν από τότε.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι σχεδόν όλες οι προτάσεις για επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, επικεντρώθηκαν στη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» και στην διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών. 
Γιατί να αλλάξουν το σενάριο αφού λειτούργησε τόσο καλά στη Βοσνία;;;
Μετά το Ιράκ όμως, ο υπόλοιπος κόσμος δεν ήταν τόσο πρόθυμος ν’ ακούσει λέξη από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ή από τους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον… 
Σήμερα, η Ρωσία επιμένει σε αποδείξεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για τα χημικά και επισημαίνει ότι τα στρατεύματά της αγωνίζονται εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία κατόπιν αιτήματος της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας - σε αντίθεση με τα αμερικανικά στρατεύματα που λειτουργούν εντελώς διαφορετικά επί του παρόντος, στη χώρα...
Nebojsa Malic για RT
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!