Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ; ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ; ("Τί είχες Γιάννη-Τί είχα πάντα"...)

ΜΙΑ "ΝΕΑ" (ΑΠΟ ΤΑ ...ΙΔΙΑ) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΥΨΟΥΣ 2,20μ. ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ....

Σχετική εικόνα

Ο λαός μας έχει πολλές χαρακτηριστικές εκφράσεις, όταν θέλει να υπογραμμίσει τις περιπτώσεις εκείνες, που ενώ μία "συνταγή" ή μία πρακτική δοκιμάσθηκε και απεδείχθη  α π ο τ υ χ η μ έ ν η, ορισμένοι  Ε Π Ι Μ Ε Ν Ο Υ Ν  ξανά και ξανά (ως ξεροκέφαλοι;) στα ίδια!
Χωρίς να ...ιδρώνουν, ούτε να διδάσκονται απο τα παθήματα άλλων ....

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΩΣΤΕ ΓΕΛΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ; ΩΣΤΕ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ...ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ; ΚΑΙ
ΠΟΣΟ  "ΕΙΠΑΜΕ" ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ "ΑΥΤΟ" ΤΟ ....ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ "ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΟ";



Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΟΛΑ ΜΑΖΙ; ΩΣ ..."ΑΧΤΑΡΜΑΣ"; ΔΙΠΛΑ
ΣΤΟΥΣ  ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ '21; ΜΑ, ΓΙΑΤΙ;


Τιτλοφορείται ως "Anatasis Delta" (;;;;;;;;) και έχει ήδη δεχθεί αρκετά αρνητικά αλλά και μερικά θετικά σχόλια...

Διΐστανται οι γνώμες για το νέο γλυπτό που τοποθετήθηκε πρό ημερών στον δήμο Αλεξανδρουπόλεως, πλησίον και του Φάρου Αλεξανδρουπόλεως. 
Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν σπεύσει να ασκήσουν κριτική ιδίως στα social media, και αναμένουμε να δούμε αν το γλυπτό τοποθετήθηκε ...για να μείνει.

Η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Αλεξανδρουπόλεως έχει ως εξής:

Το έργο “ANATASIS DELTA” του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Κωστή Γεωργίου, κοσμεί από σήμερα κομβικό σημείο της παραλιακής λεωφόρου, στο σημείο που οδηγεί στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας, καθιστώντας το, σημείο έλξεως για τους δημότες αλλά και για τους τουρίστες της Αλεξανδρουπόλεως.

Με το σύμπλεγμα των 7 μορφών που φιλοτεχνήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη (;) για την Αλεξανδρούπολη και την ευγενική χορηγία της 'Green Cola', ο Κωστής Γεωργίου αφήνει το στίγμα του, εκφράζοντας την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την πόλη μας και τους κατοίκους της.


Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Σε όλες τις πόλεις της πατρίδας μας, την ποτισμένη με τα αίματα χιλιάδων Ηρώων και Μαρτύρων, τις μικρές και τις μεγάλες, αλλά και στα χωριά και στους οικισμούς υπάρχει το ΗΡΩΟ.

Το ΗΡΩΟ τοποθετείται – χωροθετείται στο πιο κεντρικό σημείο ή στην πιο κεντρική πλατεία ή κοντά στα σημαντικά κτήρια της πολιτικής και θρησκευτικής ζωής και της ιστορίας του τόπου. Αποτελεί το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων εθνικών και τοπικών εορτών – επετείων με επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

Στο ΗΡΩΟ, που θεωρείται το κενοτάφιο των πεσόντων, αποδίδεται ιδιαίτερος σεβασμόςκαι στο χώρο αυτό πρέπει να γίνονται μόνο τελετές μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους νεκρούς.


Το ΗΡΩΟ, αποτελεί «ιερό» χώρο. Είναι χώρος μνήμης, συμβολισμού, ιστορικής συνείδησης και αντικείμενο εθνικής περηφάνιας.

Στην πόλη μας, στην είσοδο του λιμένα, με φόντο το Θρακικό πέλαγος, δεσπόζουν οι προτομές των ναυτικών ηρώων του 1821.

Το 1987, με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ, στο ΗΡΩΟ της πόλης, στην πλατεία του Φάρου, δίπλα στις προτομές του Θεμιστοκλή και της Δόμνας Βισβίζη, τοποθετήθηκε το Μνημείο του Χατζη-Αντώνη και Δόμνας Βισβίζη.

Το καλοκαίρι του 2000, στον ίδιο χώρο, τοποθετήθηκε η προτομή ενός από τους πολλούς ήρωες του 1821, του Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη. Ήταν δώρο του Πολεμικού Ναυτικού, στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης, σε ανάμνηση του πανελλήνιου εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας 2000, που είχε επίκεντρο την πόλη μας.

Τώρα που μπήκε ο Μάρτης και μοσχοβολάει πατρίδα και λευτεριά, θυσίες και κόκαλα ιερά.

Τώρα που μπήκε ο Μάρτης και το γαλάζιο της θάλασσας γίνεται ένα με το γαλάζιο τ’ ουρανού.

Τώρα που μπήκε ο Μάρτης κι αναδύονται πρόσωπα επώνυμα κι ανώνυμα, πρόσωπα που ξαναζωντάνεψαν την εθνική μας φυσιογνωμία. …

Τώρα που ετοιμαζόμαστε να εκπληρώσουμε το ελάχιστο χρέος μας, καταθέτοντας ένα δάφνινο στεφάνι, φόρο τιμής και μνημόσυνο αιώνιο, στους ναυτικούς Ήρωες του 1821, στο ΗΡΩΟ της πόλης μας…

Τώρα… (πρωί της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018), τοποθετήθηκε στο χώρο αυτό, ένα γλυπτό που δεν συνάδει (εναρμονίζεται) με την ιερότητά του.

Λάθος, όχι μόνο στην επιλογή του χώρου (κυρίως) αλλά και του χρόνου.

Αλεξανδρούπολη 8η  Μαρτίου 2018

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)
https://www.evros24.gr/lathos-choros-kai-lathos-chronos/

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΕΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Σχετική εικόνα

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!