Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Νέος ΚΟΚ: Πες μου πόσα δήλωσες στην εφορία να σου πω τι πρόστιμο θα πληρώσεις


Σύνδεση προστίμων με το δηλωθέν εισόδημα φέρνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε νύχτα στη Βουλή – Από 100 έως 1800 ευρώ τα νέα πρόστιμα


Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Μεταφορών να συνδέει τα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όχι μόνο με εισοδηματικά αλλά και με περιουσιακά κριτήρια. 

Έτσι, αν κάποιος οδηγεί μιλώντας στο κινητό χωρίς ακουστικό, αν κάποιος περνάει με κόκκινο ή αν οδηγεί χωρίς ζώνη ασφαλείας, θα πληρώνει πρόστιμα έως και 300 ευρώ αν δεν έχει εισοδήματα (ή αν φοροδιαφεύγει).

 Στην περίπτωση όμως που έχει πολύ υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία, το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και θα φτάνει ακόμη και στα 1800 ευρώ.

Με το νομοσχέδιο, δημιουργήθηκε άλλο ένα κίνητρο υπέρ της φοροδιαφυγής.



 Όποιος κρύβει, δεν θα γλιτώνει μόνο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα κερδίζει μόνο τα επιδόματα και τα έκτακτα μερίσματα, θα πληρώνει και λιγότερα σε περίπτωση που συλληφθεί να υποπίπτει σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.




To νομοσχέδιο, δεν προβλέπει συγκεκριμένα πρόστιμα για κάθε παράβαση του ΚΟΚ. Ουσιαστικά, όλες οι ποινές και οι κυρώσεις θα κατανεμηθούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Στην πρώτη κατηγορία κατάσσονται οι παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 100 ευρώ


2. Στην δεύτερη κατηγορία θα είναι οι ποινές μεσαίας επικινδυνότητας οι οποίες θα τιμωρούνται από 101 έως 300 ευρώ και

3. Στην 3η κατηγορία θα είναι οι ποινές υψηλής επικινδυνότητας όπου το πρόστιμο θα είναι από 301 έως και 600 ευρώ.

Θα υπάρχουν και ποινές «πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων» και «αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς» οι οποίες θα τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις (αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος) και όχι με πρόστιμα. Η κατανομή θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Μεταφορών.


Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία τα πρόστιμα που προαναφέρθηκαν θα μπορούν ακόμη και να τριπλασιάζονται . Έτσι, οι ποινές θα φτάνουν ακόμη και στα 1800 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση στην οποία αναφέρεται το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, θα ισχύουν τα σημερινά πρόστιμα με έκπτωση 40%. Η έκπτωση δεν θα ισχύει για σοβαρές παραβάσεις όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, η παράνομη προσπέραση οχήματος, η κατανάλωση αλκοολ κλπ.

Για τις πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοολ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη, παραβάσεις που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης, θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση του διπλώματος δια βίου. Αυτό θα γίνεται να καταγράφεται η ίδια παράβαση για τρεις φορές μέσα σε πέντε χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με το νέο νομοσχέδιο, καταργείται η έκπτωση του 50% που προβλέπεται για την καταβολή του προστίμου μέσα σε 10 ημέρες από τη βεβαίωση του.



[Πηγή]https://greek1.blogspot.gr 
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!