Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ - Και οι εταιρείες υδάτων στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης



Τη σημασία που δίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτων δείχνει το πλήθος των ενεργειών στις οποίες ορίζεται ότι πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης.
 
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η «απο-πολιτικοποίηση» των εταιριών ύδρευσης – αποχέτευσης, η περαιτέρω ισχυροποίηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και των άλλων θεσμικών οργάνων για τα νερά και η λειτουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοτικών εταιριών ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).


 
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να επιτρέπει τις επενδύσεις σε δίκτυα ύδρευσης και να προστατεύει τους καταναλωτές.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, ανάμεσα στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που εκπληρώθηκαν ήταν η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος (υπάρχει άλλωστε και σχετική κοινοτική νομοθεσία) και η κατάθεση, από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ επιχειρησιακών σχεδίων.
 
Ενόψει, λοιπόν, της επόμενης αξιολόγησης, οι ελληνικές αρχές πρέπει:
 
– Να προωθήσουν την απο-πολιτικοποίηση της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, θέτοντας κριτήρια (μέσω νομοθετικής ρύθμισης) για τα διοικητικά συμβούλια και τους διευθυντές των ΔΕΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ τροποποιήθηκε πολύ πρόσφατα, με τον ν.4483/17.
 
– Να ξεκαθαρίσει η γεωγραφική αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ώστε να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις.
 
– Έως τον Φεβρουάριο να τροποποιηθεί η νομοθεσία (ν.3199/03) ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στα θεσμικά όργανα, με την ανανέωση της σύνθεσης και λειτουργίας στην Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Ανάμεσα στα μέλη να προστεθούν ο αναπλ. υπουργός Εργασίας και δύο μέλη ΜΚΟ.
 
– Έως τον Φεβρουάριο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων να αξιολογήσει την πολιτική λειτουργία του συστήματος συλλογής στοιχείων, καθώς και τα στρατηγικά σχέδια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
 
– Έως τον Μάρτιο η Ειδική Γραμματεία Υδάτων θα πρέπει να έχει αποκτήσει εξαετές σχέδιο δράσης με σκοπό να ενισχύσει τη διακυβέρνηση, την διοικητική επάρκεια και την οικονομική αυτονομία της.
 
– Έως τον Απρίλιο να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.


[Πηγὴ]http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/01/blog-post_3734.html

«Τριβέλι Πᾶνος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!