Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

13η Νοεμβρίου 1956, πέθανε στο χέρια των Άγγλων ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ του, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Γεώργιος Νικολάου. ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Θ Υ Μ Ω Μ Α Σ Τ Ε  ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΔΕΝ  Ξ Ε Χ Ν Α Μ Ε !




Ο Γεώργιος Νικολάου γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πύργος, της επαρχίας Λευκωσίας, το 1930. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κάμπου και εργαζόταν στη Λευκωσία, όπου ανέπτυξε δράση για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Μυήθηκε στον αγώνα από τις αρχές του 1955. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΟΚΑ

Με την έναρξη της ένοπλης δράσης, ανέλαβε ως υπεύθυνος της ΕΟΚΑ στα χωριά Πηγαίνια, Παχύαμμος, Κάτω και Πάνω Πύργος, με το ψευδώνυμο “Δάφνιος”. Στο σπίτι του διατηρούσε κρησφύγετο. 
Εκεί φιλοξένησε τους πρώτους πυρήνες για ανταρτική δράση στον τομέα Τυλληρίας. Διετέλεσε επίσης ένας από τους συνδέσμους της ανταρτικής ομάδας του Μάρκου Δράκου.

Σχετική εικόνα

Στις 27 Οκτωβρίου 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους μαζί με άλλους εννέα χωριανούς του και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο των Άγγλων στο δρόμο Πεντάγειας – Ξερού. 
Εκεί κατόρθωσε να μπει μυστικά ο αδελφός του Τάκης Νικολάου και να τον συναντήσει στις 12 Νοεμβρίου 1956. Τον βρήκε σε κακά χάλια από τα βασανιστήρια. 

Όπως του αποκάλυψε ο ίδιος, οι Άγγλοι βασανιστές τού είχαν  σ υ ν θ λ ί ψ ε ι   τα γεννητικά όργανα, του προκάλεσαν κώφωση με έκρηξη δυναμίτιδος και όλο το βράδυ τον είχαν δεμένο με σχοινί μέσα στην θάλασσα! 
Ζήτησε να του πάνε ιατρό και δικηγόρο. 

Την επομένη που πήγαν να τον συναντήσουν οι δικοί του, τον βρήκαν νεκρό με θρυμματισμένα τα πόδια και με μια σφαίρα στην πλάτη, την οποία δέχθηκε όταν ήταν ήδη νεκρός. 

Ο θάνατός του προήλθε από το βασανισμό πνιγμού στον οποίο τον υπέβαλαν οι ανακριτές, χρησιμοποιώντας πετρέλαιο στο οποίο πρόσθεσαν πριονίδι! 


Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!