Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΒΙΕΝΝΗ! Ναί, EIMAΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ...

ΕΝΩ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΝ ΤΙΜΟΥΝ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΩΣ, ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ...
Αποτέλεσμα εικόνας για WIENER MUSIKVEREIN
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΔΙΑΣΗΜΟ (ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΣ) ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ.
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ "ΕΣΤΑΞΕ" ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ...

Ο Νικόλαος Δούμπας (Nikolaus Dumba,* 24 Ιουλίου 1830 στη Βιέννη; † 23 Μαρτίου 1900 στη Βουδαπέστη) ήταν Έλληνο-αυστριακός, βλαχικής καταγωγής, ευεργέτης και επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε αρκετές δωρεές με κυριότερη αυτή της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης.

Nikolaus-dumba.jpg

Σχετική εικόνα

Γεννήθηκε στη Βιέννη και ήταν γιος του Στέργιου Δούμπα (1794 - 1870), εμπόρου και ευεργέτη, και της Μαρίας Κούρτη. Η οικογένεια του Ο παππούς του κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου και πριν εγκατασταθεί στις Σέρρες, είχε περάσει από το Μπλάτσι της Μακεδονίας, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του Νικολάου.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ
Ο ΝΙΚ.ΔΟΥΜΠΑΣ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ!

Η μητέρα του ήταν κόρη του έμπορου Μιχαήλ Κούρτη, από την Λάρισα, μοσχοπολίτικης καταγωγής. Η αδερφή της μητέρας του, Σοφία, είχε παντρευτεί τον Μετσοβίτη βαρώνο Τοσίτσα, κάτοικο Λιβόρνου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για vienna

Επίσης είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Μιχαήλ Δούμπα, γεννημένο το 1828. Σε νηπιακή ηλικία, αυτός και ο αδερφός του, Μιχαήλ (γενν. 1828), έμειναν ορφανοί καθώς η μητέρα τους πέθανε σε έναν ταξίδι της στο Λιβόρνο. 
Την περίοδο 1848 - 1850 έζησαν στην Αθήνα, όπου είχαν σταλθεί από τον πατέρα τους για να κρατηθούν μακριά από την επαναστατική κίνηση της εποχής στη Βιέννη. Εκεί κατοικούσαν στην οικία του αυστριακού πρεσβευτή Πρόκες φον Όστεν

Αποτέλεσμα εικόνας για vienna

Στην συνέχεια εγγράφηκε στο ακαδημαϊκό γυμνάσιο της Βιέννης, από όπου και αποφοίτησε. Ο Νικόλαος ήταν ένας από τους δύο νεαρούς που συνόδεψαν τον νεαρό αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ κατά τη στέψη του στο Ναό των Αυγουστίνων.

Αποτέλεσμα εικόνας για δημαρχείο Βιέννης
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ!
Ο ΔΟΥΜΠΑΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ...

Αξιοσημείωτες είναι οι αγαθοεργίες που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της ζωής του. Προσέφερε επιχορηγήσεις στα ελληνικά σχολεία στο Μπλάτσι και τις Σέρρες, συνεισέφερε σημαντικά για την ανέγερση του αυστριακού Κοινοβουλίου, του πανεπιστημίου, της Ακαδημίας των τεχνών, του δημαρχείου της Βιέννης, του Καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης καθώς και του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein), με πρωτοβουλία του οποίου ιδρύθηκε και το οποίο οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις δωρεές αυτού και του πατέρα του. 

Αποτέλεσμα εικόνας για δημαρχείο Βιέννης
ΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ...ΝΙΚ.ΔΟΥΜΠΑΣ!

Με δωρεά του το 1898 ανακαινίστηκε ο ομώνυμος Ναός και διαμορφώθηκε η σημερινή του νεοκλασική ανατολική πρόσοψη με την ανάγλυφη σύνθεση του δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου στο τριγωνικό αέτωμα αποκτώντας παράλληλα και το σημερινό κωδωνοστάσιο. Επίσης ήταν μαικήνας των καλών τεχνών.

Αποτέλεσμα εικόνας για πΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Βιέννης
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ. ΔΟΥΜΠΑΣ
...ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε προσωπικός φίλος του Ριχάρδου Βάγκνερ και του Γιόχαν Στράους. Στην εξοχική του κατοικία στις όχθες του Δούναβη ο Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Θεωρείται ότι αυτός ήταν που συνέβαλε στο να γίνει γνωστός ο Σούμπερτ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ακαδημία Τεχνών  Βιέννης
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ.
ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

Το Παλέ Δούμπα, το παλάτι της οικογένειας Δούμπα, βρισκόταν στη Ρίνγκστράσσε (Parkring 4) της Βιέννης και ήταν διακοσμημένο με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μάκκαρτ. 

Σχετική εικόνα
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ. ΔΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!

Το σαλόνι του Νικολάου Δούμπα ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας. Ήταν προσωπικός φίλος του Γεώργιου Αβέρωφ, τον οποίο και φιλοξένησε την περίοδο 1880 - 1881, τη μοναδική δηλαδή φορά που ο Αβέρωφ ταξίδεψε εκτός Αιγύπτου.

Κεντρικό Νεκροταφείο Βιέννης, ο τάφος του Νικ. Δούμπα

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Νικόλαος Δούμπας τιμήθηκε πολλάκις. 
Διετέλεσε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, πρόεδρος της ελληνικής αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Βιέννης, μέλος της επιτροπής του προγράμματος επέκτασης της Βιέννης, αντιπρόεδρος και διευθυντής της Εταιρείας Φίλων της Μουσικής κ.α. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΓΚΝΕΡ
ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΒΑΓΚΝΕΡ.

Τιμήθηκε με τον σταυρό των Ιπποτών (Ritterkreuz) από τον Αυτοκράτορα ενώ όπως και ο πατέρας του και ο αδερφός του, απέρριψε την πρόταση απονομής τίτλου ευγενείας από τον αυτοκράτορα διακρινόμενος έτσι για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΟΥΜΠΕΡΤ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ ΣΟΥΜΠΕΡΤ.

Προς τιμήν του συνέθεσε ο Άντον Κραλ το έργο Dumba Marsch. Δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής υπάρχει οδός με το όνομά του.

Απεβίωσε στις 23 Μαρτίου 1900 στη Βουδαπέστη από καρδιακό επεισόδιο και η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε στον Ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη

Την εκφορά δε παρακολούθησε χιλιάδες κόσμου ενώ λόγω της προσφοράς του στον κόσμο των τεχνών ενταφιάστηκε στο τμήμα των μουσουργών του Τσεντράλ Φρίντχοφ της Βιέννης. Με τον θάνατό του κληροδότησε στην βιβλιοθήκη της Βιέννης την συλλογή βιβλίων και μουσικών έργων που διέθετε. 

Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη. 
Ανιψιός του ήταν ο Κωνσταντίνος Δούμπας, τελευταίος πρέσβης της Αυστρο-ουγγαρίας στις ΗΠΑ.

[Πηγή:'Βικιπέδια']

Συντακτική ομάδα "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!