Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

22α Αυγούστου 1931. «Δημοκρατικοί» Μπράβοι, του Βενιζελικού Παρακράτους πυροβόλησαν για να σκοτώσουν τον (νεαρό τότε) ηθοποιό Βασίλη Αυλωνίτη.


Σχετική εικόνα




(ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...)
Στο θέατρο 'Περοκέ' που έπαιζε την επιθεωρησιακή οπερέτα «ΚΑΤΕΡΓΑΡΑ» των Κίμωνα Καπετανάκη και Μίμη Κατριβάνου, που οι εφημερίδες του Βενιζέλου την αποκαλούσαν «κίτρινο θέατρο». 
Το Βενιζελικό καθεστώς ανέσυρε μια αστυνομική διάταξη του ...1895 (!!!) περί ελέγχου του περιεχομένου των θεατρικών έργων και τα Αστυνομικά Τμήματα άρχισαν να στέλνουν έγγραφα στα θέατρα της περιοχής τους (!), που έπαιζαν επιθεωρήσεις, ζητώντας να αφαιρεθούν οι σκηνές που σατίριζαν «πολιτικά εν γένει και επίσημα πρόσωπα». 

Σχετική εικόνα

Η «Ακρόπολις» στο φύλλο της 19ης Αυγούστου έγραφε, ότι δόθηκε προθεσμία τεσσάρων ημερών για το «ψαλίδι» και προειδοποιούσε τους υπεύθυνους των θεάτρων ότι εάν δεν συμμορφώνονταν «προς τας υποδείξεις» θα ακολουθούσε ποινική δίωξη.

Ο Βενιζέλος ήταν στη δύση του . Η κατάσταση ήταν έκρυθμη μετά το οικονομικό κραχ του 1929 και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου και των Φιλελευθέρων ήταν έντονη. 


Τα 2 μεγάλα σκάνδαλα της εποχής ήταν η υπερτιμολόγηση του ψωμιού και η νοθευμένη κινίνη. Το σκάνδαλο του βενιζελικού Κινίνου είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, όπως και το σύνθημα «Κάτω οι κλέφτες».

(ΜΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ; ΜΑ, ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ;)

Το θέατρο Περοκέ ήταν κατάμεστο όπως κάθε βράδυ. 
Ο 27χρονος τότε, Βασίλης Αυλωνίτης, είχε βγει στην σκηνή, με το νούμερο «Κοσμογονία», που έκανε σατιρικό… απολογισμό, «της δημιουργίας νέων αξιών και φυσιογνωμιών κατά την εποχήν αυτήν». 

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης αυλωνίτης


Ο Αυλωνίτης, κατ’ απαίτηση του κοινού («μπιζάρισμα») είχε επιστρέψει στη σκηνή για τέταρτη φορά τραγουδώντας το κουπλέ του νούμερου , που έλεγε: «Απ’ το Βενιζέλο βγήκε η αλήθεια από τους υπουργούς τα κολοκύθια.
Από τον πόλισμαν βγήκε το πλημμέλημα κι απ’ το Μαρή βγήκε το έλλειμμα . Από τον Γαλόπουλο η αθωότης και από το φιλότιμο ο Καραπαναγιώτης».

Ο Μαρής ήταν, υπουργός Οικονομικών, ο Ευστράτιος Γαλόπουλος, διευθυντής του Χημείου του Κράτους και ο Βύρων Καραπαναγιώτης, υπουργός Συγκοινωνιών και μετέπειτα Εσωτερικών.

Ξαφνικά σηκώθηκαν από τις πρώτες θέσεις 4 άντρες!Όρμησαν στη σκηνή, έρριξαν κάτω τα σκηνικά και ο ένας εξ αυτών έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε τον Αυλωνίτη, αλλά η σφαίρα βρήκε τον τεχνικό του θεάτρου Παναγιώτη Μωραΐτη!

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και τραυματίστηκαν ο λογιστής, ένας ηλεκτρολόγος και μια ηθοποιός. Τους Μπράβους τους έπιασε ο κόσμος που τους παρέδωσε στην Αστυνομία. 

Σχετική εικόνα

Την επομένη του εγκλήματος η εφημερίδα «Ελεύθερος Ανθρωπος», έγραψε ότι ο διευθυντής της Αστυνομίας, Νάσκος που οι συγγραφείς κάλεσαν, να παρακολουθήσει την παράσταση, (μετά την αστυνομική διαταγή για περικοπή σατιρικών σκηνών), «ωμολόγησε ότι ουδεμία επιλήψιμος σκηνή υπήρχεν εις το όλον έργον» , αλλά επέστησε, «την προσοχήν των συγγραφέων επί του ενδεχομένου μιας ομαδικής εναντίον του θεάτρου επιθέσεως». 

«Εάν κανένα βράδυ σας επιτεθούν τίποτε μπράβοι εγώ απεκδύομαι πάσης ευθύνης», είχε δηλώσει.

Το 'Περοκέ' μετά από λίγες ημέρες, συνέχισε κανονικά τις παραστάσεις του αλλά η επιθεώρηση είχε λογοκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια σκηνικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης αυλωνίτης

Ο Αυλωνίτης έκανε χρόνια να ξαναβγεί σε αθηναϊκή σκηνή...

[Πηγή: http://deltio11.blogspot.gr/2017/08/22-1931.html]

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ "ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!