Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Α Κ Ρ Ι Β Ω Σ, ΠΟΥ Α-ΠΑ-ΓΟ-ΡΕΥ-Ο-ΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ...

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλησ ο μιλησιοσ



Σχετική εικόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλησ ο μιλησιοσ

Ο Θαλής έβαλε πασσάλους, ανά τακτά διαστήματα στην άκρη του ποταμού, κατά μήκος της ακτής. Από κάθε πάσσαλο έδεσε μακριά σχοινιά προς τα έξω, προς τα χωράφια, δηλαδή κάθετα σε διεύθυνση προς τον ποταμό. 

Τα σχοινιά κατά μήκος τους, ανάλογα με τις αποστάσεις έφεραν κόμβους !!! Με την βοήθεια των κόμβων μέτρησε ακριβώς τα σύνορα του κάθε αγρού, αφού είχε σταθερή απόσταση από τον ποταμό. 
Η μέθοδος αυτή, του να υπολογίζεις δηλαδή με ακρίβεια, ονομάστηκε κομβέω. (υπολογίζω, μετρώ ακριβώς με την βοήθεια κόμβων…) 

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλησ ο μιλησιοσ

Αργότερα το πήραν οι Λατίνοι, όπου όσοι ήξεραν να εκτελούν μαθηματικές ή αριθμητικές πράξεις, το φώναζαν δυνατά (εξού κομπασμός), και ο υπολογισμός σε αυτούς έγινε combaso, ή compasso.

Αποτέλεσμα εικόνας για θαλησ ο μιλησιοσ

(Υπάρχει και σήμερα όργανο στη ναυσιπλοΐα, για υπολογισμό της πορείας του πλοίου κλπ). Έκτoτε το μετρώ ή υπολογίζω με ακρίβεια compaso => computer. 
Αγγλικά άρα γε, πως λέγεται το computer; 

Γιατί Ελληνικά ξέρουμε... 

[Πηγή: Περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», τεύχος #30, σελ. 49]

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"


1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!