Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ! ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ 'ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ'! (Όπως έκαναν οι Γάλλοι με την 'Γραμμή Μαζινό').



Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ; 'ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ'; Ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, όπως η αξιοποίηση της «Γραμμής Μαζινό» στην Γαλλία μετά τον Β’ Π.Π., το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, σε συνεργασία με τα υφυπουργεία Τουρισμού και Μακεδονίας – Θράκης, δρομολογούν συντονισμένο σχέδιο αξιοποιήσεως και αναδείξεως της θρυλικής οχυρωματικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο πλαίσιο προωθήσεως του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης...(ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ!)

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΔΩ ΣΤΗΝ 'ΟΔΥΣΣΕΙΑ' ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΤΑΝΙΟ ΕΚΕΙΝΟ ΕΡΓΟ, ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ "ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ" ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

Την τετραετία 1936-1940, που κατασκευάστηκαν τα 21 οχυρά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από το Μπέλλες έως την Ροδόπη, θεωρούνταν έργο  τ ι τ ά ν ι ο, ασύλληπτου κόστους και ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Εθνικής σημασίας! (ΕΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ "ΜΠΡΟΣΤΑ" Ο ΜΕΤΑΞΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ "ΕΡΧΟΤΑΝ"...)

Το κόστος άγγιξε –με μέτριους υπολογισμούς το 1,5 δισ. δραχμές! Το ποσό αυτό (του 1936) θα αντιστοιχούσε σήμερα, σε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ… Όσο το 1/6 του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας του 2012. 
Δεν είναι ΔΙΟΛΟΥ τυχαίο, πως έχει χαρακτηριστεί το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ τεχνικό έργο στην Ελλάδα του 20ου αιώνος!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ!
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 21 ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ 'ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ'...

Κατά τον Β’ Π.Π. όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τις γερμανικές μεραρχίες, αποδείχτηκε ΠΕΡΙΤΡΑΝΩΣ, ότι το 1,5 δισ. δεν είχε σπαταληθεί άδικα. 
Οι Γερμανοί, ΕΣΠΑΣΑΝ στην κυριολεξία τα ΜΟΥΤΡΑ τους, δεν κατάφεραν να  καταλάβουν σημεία «κλειδιά» της οχυρωματικής γραμμής, με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη, μέσω Γιουγκοσλαβίας. 
Τα περισσότερα οχυρά ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ποτέ στα χέρια του εχθρού, προκαλώντας την έκπληξή του, αλλά και τον θαυμασμό των Συμμάχων...

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

(Απαραίτητη σημείωση! ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ, ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕ ΤΟΤΕ, Η ΑΗΤΤΗΤΗ & ΣΙΔΗΡΟΦΡΑΚΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ, ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ - μικρό & ευσύνοπτο - ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ! 
ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΛΙΣ 4 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΑΣΑΝ 1.000 ΑΝΔΡΕΣ! ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΗΣΑΝ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΛΙΓΕΣ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

(ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ...ΙΔΕΑ, ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΕΚΕΙ!) 

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟΡΘΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΑ ΤΑ ΟΧΥΡΑ, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΙ... Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΑΛΛΑΖΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΟΜΒΕΣ, ΑΠΟ 250 ΛΙΒΡΩΝ, ΜΕΤΑ 500 ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ...1.000 ΛΙΒΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ Ο ΠΟΛΥ "ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ" ΜΕΤΑΞΑΣ, ΔΕΝ "ΑΝΟΙΓΕ", ΔΕΝ ΕΣΠΑΓΕ, ΔΕΝ ΘΡΥΜΜΑΤΙΖΟΤΑΝ!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ, ΠΩΣ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ, ΠΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΗΚΕ, ΥΠΕΡΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ(!) ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ, ΗΤΑΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ 'ΜΗΧΑΝΙΚΟ', ΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ... ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ;)

Αποτέλεσμα εικόνας για οχυρα μεταξα

Από το 2000 και έπειτα –και μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, το σύνολο της «Γραμμής Μεταξά» παροπλίστηκε και μόνο 5 από τα 21 είναι σήμερα επισκέψιμα και αξιοποιήσιμα ως οχυρά-μνημεία...
"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!