Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Η 24η Ιουλίου δεν πρέπει να γίνει μία ακόμα ημέρα "εθνικής αντίστασης" των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης"


Με αφορμή την αυριανή πορεία που διοργανώνεται στην Κομοτηνή από όλους αυτούς τους φορείς που διατείνονται ότι υπεραμύνονται των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" της "τουρκικής" μειονότητας "Δυτικής Θράκης", θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:

Καλώς ή κακώς,οι τοπικές κοινωνίες (και των τριών νομών) δεν ανέπτυξαν ποτέ ένα ορθολογικό ερμηνευτικό πλαίσιο,σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις επιδιώξεις της στην περιοχή.
Έγιναν αρκετές προσπάθειες αναδείξεως του προβλήματος,περισσότερο,όμως,υπό ένα πρίσμα που δεν εισήλθε εποικοδομητικά στην κοσμοθεωρία της "άλλης πλευράς".
Κάτι τέτοιο είναι θεμελιώδες στρατηγικό σφάλμα,για μία κοινωνία που θέλει να ευημερήσει εν ειρήνη,όντας μοιρασμένη σε δύο διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες.
Ως εκ τούτου χάθηκε χρόνος δεκαετιών,εντός των οποίων η "άλλη πλευρά" διαμόρφωνε μεθοδικά μία φιλήσυχη μειονότητα σε στρατηγικό εργαλείο των νεο-οθωμανικών μεθοδεύσεων (σύμφωνα με την οπτική του Νταβούτογλου),εφαρμόζοντας πάγιες - και θεμελιωμένες στην διαχρονική ιδιοσυγκρασία της - τακτικές.
Αυτό το ερμηνευτικό πλαίσιο πρέπει να αναπτυχθεί όσο πιο σύντομα γίνεται,ακόμα κι αν φαινομενικώς είναι αργά.
Και οφείλει να οικοδομηθεί με θεμελιώδη επιδίωξη την προστασία της μουσουλμανικής μειονότητας,τόσο από τους μνηστήρες της, όσο και από τους φορείς εθνικιστικών αντιλήψεων,οι οποίοι δρώντας ισοπεδωτικά έχουν εξομοιώσει το σύνολο της μειονότητας με την αόριστη έννοια "Προξενείο".
Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια κατά μέτωπον αντιδράσεως στην δράση,γιατί η οιαδήποτε "μη υγιής" αντίδραση θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο στις εις βάρος μας "εκθέσεις μίσους",οι οποίες συντάσσονται κάθε χρόνο από την "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" και κατατίθενται στα αρμόδια όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς.Προφανώς, αυτό δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό.
Προτάσεις αντιμετωπίσεως του φαινομένου με ψυχραιμία και σύνεση υπάρχουν και μεταξύ αυτών υπάρχουν και αυτές που έχουμε καταθέσει τόσο προς την Ακαδημία Αθηνών σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), όσο και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, κατόπιν πολυετούς ερεύνης και βιωματικής ενασχολήσεως με το ζήτημα (σημ. είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).
Για να υλοποιηθούν,όμως,χρειάζεται επαγρύπνηση,βιωματική αφοσίωση και πλήρης επίγνωση του υποβάθρου του προβλήματος,δίχως ψευδαισθήσεις και ιδεοληψίες.
Αν και εκτιμώ πως όλα θα κινηθούν ομαλά, ας είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, κυρίως με όσους από τον περίγυρό μας ξέρουμε πως είναι "επικίνδυνα" εκδηλωτικοί... για να μη γίνει η 24η Ιουλίου μία ακόμα ημέρα "εθνικής αντίστασης" των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης".

Με εκτίμηση
Ιωάννης Φριτζαλάς
Γεωπολιτικός - Ιστορικός αναλυτής
Διευθυντής α.μ.κ.ε. "Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη"

Υ.Γ. Σάς επισυνάπτω την ιστοσελίδα της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης", μιας Μ.Κ.Ο. η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά τον στιγματισμό της πατρίδος μας στα διεθνή fora.
Τον αντίπαλο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις εποικοδομητικά, μόνο εφ' όσον γνωρίσεις την "διάνοιά" του.

Τόν ἐχθρόν οὐκ ὧν δρᾷ μόνον, ἀλλά καί τῆς διανοίας προαμύνεσθαι χρή. (Θουκυδίδης)


www.abttf.org
Η abttf παρακολούθησε τη δεύτερη μελέτη της Ελλάδας στο πλαίσιο του μηχανισμού upr ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!